Вторник, 2024-04-16, 6:00 PM
Welcome Guest

[ Нови постове · Потребители · Общи правила · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: dark, yanko173  
Форум » Въпроси » Photoshop » 6. За маските в Adobe Photoshop
6. За маските в Adobe Photoshop
psworldДата: Неделя, 2008-09-21, 6:20 PM | Message # 1
Шеф
Група: OWNER
Съобщение: 151
Статус: Offline
Работа с маски
Маските ви позволяват да изолирате и защитавате части от изображението. Когато създавате маска, базирана на селекция, неселектираната област е маскирана, т.е. защитена срещу редактиране. С помоща на маските можете да създадете и съхраните трудни селекции, погълнали много време и да ползвате отново впоследствие. В допълнение можете да ползвате маските и за други сложни задачи по редактиране - например прилагане на цветови промени или филтърни ефекти върху изображение.

Във Adobe Photoshop можете да напривете временни маски, наречени бързи маски "quick masks" или да създавате постоянни маски и ги съхранявате като специални сиви полутонови изображения "канали", наречени алфа-канали (alpha channels). Photoshop освен това ползва канали за запазване на цветовата информация на изображенията и информацията за специфичните (spot) цветове. За разлика от слоевете, съдържанието на каналите не се отпечатва. Вие ползвате палитрата Channels, за да разглеждате и работите с алфа-каналите.

Ползване на алфа канали

В допълнение към временните маски, създадени в мрежата Quick Mask, можете да създадете по - трайни маски, като съхранявате и редактирате селекции в алфа канали. Вие създавате нов алфа канал като маска. Например, можете да създадете градиентно запълване в празен канал и след това да го ползвате като маска. Можете освен това да съхраните селекция в нов, така и в съществуващ канал.

Един алфа канал има следните характеристики :

» Всяко изображение може да съдържа до 24 канала, включително всички цветови и алфа канали

» Всички канали са 8- битови сиви полутонови изображения, способни да изобразят 256 нива на сивото.

» Можете да добавяте или изтривате алфа канали

» Можете да посочите име, цвят, опция за маска и степен на непрозрачност (Opacity) за всеки канал. "Непрозрачността засяга непредварителния изглед на канала, не и изображението"

» Всички нови канали имат едни и същи размери и брой пиксели като оригиналното изображение

» Можете да редактирате маската в алфа канал, ползвайки инструментите за рисуване и редактиране.

» Съхраняването на селекции в алфа канали ги прави постоянни, така че в последствие могат да бъдат ползване в същото или друго изображение


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
6:20 PM
Форум » Въпроси » Photoshop » 6. За маските в Adobe Photoshop
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:





Посетили днес сайта: