Петък, 2024-04-19, 5:40 AM
Welcome Guest

[ Нови постове · Потребители · Общи правила · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: dark, yanko173  
Форум » Въпроси » Photoshop » 5. Информация за каналите RGB и CMYK
5. Информация за каналите RGB и CMYK
psworldДата: Неделя, 2008-09-21, 6:17 PM | Message # 1
Шеф
Група: OWNER
Съобщение: 151
Статус: Offline
RGB цветове

RGB режима в Photoshop използва RGB модела, определяйки някаква стойност във всеки пиксел, варираща от 0 (черно) до 255 (бяло) за всеки от RGB компонентите в цветно изображение. RGB означава Red (червено) Blue (синьо) Green (зелено). Например, светло червен цвят може да стане като са въведени стойности: в R=246, стойноста на G да е равна на 20, B да е равно на 50. Когато стойностите и в трите цвята са 255, тогава цвета е бял, а когато стойностите са 0 тогава цвета е черен.

RGB изображенията използват три цвята или канала, за да пресъздадът над 16.7 милиона цвята на екрана; трите канала превеждат общо до 24 (8 x 3) парченца от информацията на цвета във всеки пиксел. (В 16 битовите изображения, това превежда до 48 късчета на пиксел със способността да пресъздава много повече цветове). За да бъдат RGB цветовете режим по подразбиране на изображенията в Photoshop, RGB моделът се използва от мониторите за да изобразяват цветове. Това означава, че когато работим в друг режим различен от RGB, например CMYK, Photoshop използва RGB режима за да покаже цветовете и съответно изображението.

Независимо, че RGB е стандартен режим за изобразяване на цветовете при мониторите, качеството на цветовете може да е различно в зависимост от монитора. RGB режимът в Photoshop зависи най - вече от настройките на цветовете на монитора.

CMYK цветове

Моделът CMYK се базира на свойството на печатарските мастила, отпечатани върху хартия да поглъщат и отразяват различни части от видимия спектър. Когато бяла светлина осветява цветно изображение, отпечатано върху хартия, всяка мастилена точка поглъща съответно част от спектъра и отразява останалата към очите на наблюдателя.

На теория чистите мастила с цветове циан (Cyan), магента (Magenta) и жълт (Yellow) би трябвало да произведат черен цвят, ако се препокрият. Тъй като цветовете се формират чрез изваждане (subtracting) на част от спектъра на бялата светлина, те се наричат "субтрактивни", а системата - субтрактивно смесване на цветовете. Тъй като всички печатарски мастила не са идеални като първични цветове, споменатите три мастила не произвеждат при припокриване чист черен цвят, а кално кафяв. Затова там, където трябва да се получат области с чист черен цвят, вместо смес на трите цвята се ползва четвърти, черен цвят (blacK, K). (Буквата К се ползва, за да се избегне объркването на Blue и Black.) Печатането на изображения върху хартия с ползване на тези четири основни цвята печатарски мастила се нарича четирицветен печат.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
6:17 PM
Форум » Въпроси » Photoshop » 5. Информация за каналите RGB и CMYK
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:





Посетили днес сайта: