Събота, 2024-05-04, 10:48 PM
Welcome Guest

[ Нови постове · Потребители · Общи правила · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: yanko173  
Форум » Развлечение » Новини » Полицаите на стачка за заплати
Полицаите на стачка за заплати
psworldДата: Сряда, 2008-12-10, 8:26 AM | Message # 1
Шеф
Група: OWNER
Съобщение: 151
Статус: Offline
Униформените готвят протеста в интернет, събират се на цигара пред МВР. Разнобой в ръководството - Димитров зад ченгетата, Миков против митинг.

Участието на полицаите в интернет форума се активизирало сериозно след инцидента с евродепутата Димитър Стоянов пред Пето РПУ в столицата през юли, разказаха за "Стандарт" униформени. Тогава те коментирали отношението на ръководството към колегите си. Започнали и да заделят пари от заплатите си, за да подпомагат уличените в побой полицаи. Преди дни пак във форума станало ясно, че Военната прокуратура е привлякла като обвиняеми полицаите, уличени за побоя над Димитър Стоянов. "Натискат ни и ни мачкат, както си поискат. Нямаме никаква защита. А и работим за без пари", писали тогава ченгетата във форума. Така в разговора се появила и идеята за протест заради ниските заплати и лошите условия на труд в МВР.

Полицаите готвят стачка. За първи път униформените у нас са готови да блокират улици заради ниските заплати, които получават. Недоволството на ченгетата зрее в интернет от няколко седмици. Във форум униформените всеки ден коментират орязаните си бонуси, намаления състав и лошата материална база, в която работят. Намеренията им обаче излязоха на бял свят едва вчера. И то не от МВР, а от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той съобщи в ефира на bTV, че има голямо напрежение в МВР заради орязаната 13-та заплата на ченгетата за Коледа. Веднага след това заедно с вътрешния министър Михаил Миков Цветанов участва в кръгла маса за борба с корупцията. Там бившият служител на вътрешното ведомство и сегашният министър си размениха няколко остри реплики по повод бунта в МВР. Преди това обаче Миков демонстративно напусна конференцията, докато Цветанов четеше доклада си.

По същото време генералният комисар на МВР Павлин Димитров призна, че във ведомството се готви стачка с думите: "Има недоволство и настроения за протести сред българските полицаи". След това веднага допълни, че ако протест наистина има, неговото място също е там.

В интернет форума policebg.free полицаите вече обсъждат организацията на националния митинг. Като начало униформените планират да се съберат в събота от 11 ч пред сградата на МВР на ул. "Шести септември". Ще пушим по цигара и ще изясним какви действия ще предприемем след Нова година, са част от коментарите в интернет страницата.

Полицаите нямат право на ефективни стачни действия, и то по време на работа, обясни за "Стандарт" шефът на Националния полицейски синдикат Емил Рашев. Той обясни, че униформените имат право да участват в митинги извън работно време. Могат да носят униформите си, но не и оръжията, подчерта Рашев. Шефът на синдиката в МВР допълни, че вече изпратил писмо с 20 искания за промени в системата. Най-важните сред тях са вдигане на заплатите. В момента редовите униформени взимат средно 500 лв. А след увеличението от 1 септември заплатата на дознателите стана 700 лв. средно. Униформените настояват за възнаграждения от 1000 лева. Те искат още всеки месец да им се плаща извънредният труд и да се подобри материалната база.

Ако не се стигне до споразумение, най-късно през февруари може да има организиран протест на полицаите, като ще бъдат спазени всички разрешителни режими. Стачката трябва да бъде организирана в самото начало на следващата година, за да няма обвинения, че е свързана с наближаващите избори, обясни още шефът на синдиката в МВР. Вътрешният министър Миков коментира, че е имал достатъчно чести срещи с полицаи за това какво може да се направи за възнаграждения в съответствие с резултатите, а не със заеманата позиция в МВР. Въпреки уверенията му проектобюджетът на МВР за идната година не подсказва увеличение. Издръжката за 2009 г. на МВР е 1,032 млрд. лв. Ако цялото увеличение от 35 млн. лв. отиде за заплати на униформените, това означава, че сумата за месец може да се вдигне средно с 48 лева. Експерти коментираха, че в новата история на България митинг на полицаите не е имало. В МВР работят около 60 000 души, която прави МВР най-голямата система в държавната администрация. Евентуален техен протест би довел до сериозни последствия, коментираха експертите.

Източник: в-к Стандарт

 
8:26 AM
Форум » Развлечение » Новини » Полицаите на стачка за заплати
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:





Посетили днес сайта: