Четвъртък, 2024-05-09, 8:10 PM
Welcome Guest

Меню
Уроци
Анкета
Пред компютъра или пред телевизора предпочитате да сте?
Общо гласували: 167
Начало » 2009 » Февруари » 17 » Пълни чаши»

Пълни чаши
9:21 AM
1.За изпълнението на този урок ще са необходими няколко изходни изображения. В примера са използвани тези:
                     
 Но вие можете да изберете всякакви други. Трябва ви задължително само снимка с празни чаши, а такива не е трудно да намерите в интернет.

2. Когато намерите това, което ви е нужно отворете изображението с чашите. В примера като първа стъпка е използвана свободна трансформация - CTRL+T – за да застанат чашите въввертикално положение.

                   



3. Добавяне на огъня. Отваряме изображението и го пренасяме в документа с чашите на нов слой. Добавете маска към този слой като натиснете   Най-долу в палитрата на слоевете.
                  

Временно направете слоя с огъня невидим. Изберете инструмент «magnetic lasso» или друг с който вие е най-удобно да работите и селектирайте по контура на едната от чашите. Когато приключите инвертирайте селекцията CTRL+SHIFT+I. Включете видимостта на слоя с огъня, отидете на иконката с маската и я направете активна ( трябва да е оградена с двойна линия). Изберете мека четка и с черен цвят запълнете селекцията в маската на слоя. 

                 



Махнете селекцията - CTRL+D. Премахнете и връзката между слоя с огъня и маската на слоя, като кликнете на иконката с веригата между тях. Изберете свободна трансформация - CTRL+T и преместете и трансформирайте изображението с огъня, докато не ви удовлетвори резултата.
Променете режима на смесване «blend mode» на слоя с огъня на «screen» . Може също да поекспериментирате със «softlight» и «overlay».

                 


4. Същият алгоритъм е използван и за добавяне на небе и облаци във втората чаша. В примера е използван «blend mode» - «lighten» и непрозрачност около 58%.

                  

  5. Със същите стъпки е „посадено” и дървото в дясната крайна чаша - «blend mode» на «multiply» - непрозрачност – 100%.

                  


  6. В средната чаша са добавени ръцете. Методът е същият. «blend mode» на «normal». Непрозрачност – 100%.
За по голяма реалистичност е предадена мекота по края на ръцете. С мека четка с непрозрачност 40 % и черен цвят в маската на слоя внимателно прекарайте по местата където започват ръцете, защото в противен случай ще изглеждат като отрязани.

                  


  7.След изпълнението на процедурата и с водата в последната чаша са избрани настройки «blend mode» - «overlay». Непрозрачност - 100%.
  При активен слой с водата изберете Layer – New fill layer – Solid color и свържете този цветокоригиращ слой с долния като натиснете Ctrl-Alt-G. В примера за коригиращ цвят е използван 213b8f . Използвайте «blend mode» - «color». Отидете в маската на слоя с водата.С мека четка, непрозрачност приблизително 40% и черен цвят прокарайте по контурите на гърлото на чашата.

 

                 


  8. В примера е добавена още една стъпка, която вие бихте могли да пропуснете. С цел дървото и водата да изглеждат по-добре в колажа и да се създаде илюзия, че водата е пред дървото е изпълнено следното:

  Избираме слоя с водата и го дублираме CTRL+J. Дублирания слой преместваме най-отгоре в палитрата със слоевете. Правим активна маската на дублирания слой и заливаме с черен цвят. Променяме «blend mode» на «overlay», непрозрачност - 100%. След това с неголяма мека четка (примерно 50 рх, и непрозрачност около 25%) и бял цвят в маската на слоя оцветяваме тези места на които се вижда дървото зад чашата с вода.

 

                 



  9. Още няколко заключителни щриха, за да добие изображението завършеност.

  - Отидете в най-горния слой в палитрата и създайте нов слой за цветокорекция по познатия вече начин Layer – Ney fill layer – Solid color . В примера той е с цвят #b29a7c. «blend mode» на «color», непрозрачност  - 40 %.  
  - Създайте още един цветокоригиращ слой. Този път с цвят #485874, «blend mode» на «overlay», непрозрачност 100%. 
  - Копирайте последния създаден слой и в него изменете само непрозрачността на 65%.

 

                



След като изображението е оцветено ще му добавим и обрамление за по-голям ефект.
Създайте три нови празни слоя под първия цветокоригиращ. Активирайте най-горния от трите нови слоя. Изберете инструмента ГрадиентНастройте градиента от черно към прозрачно и приложете на всяка страна на документа, така че да се получи рамка ( разпъвайте къси линии от края на всяка от страните към центъра на изображението) . Установете «blend mode» на «soft light».

                


Копирайте тази рамка и я пренесете в средния от новосъздадените три слоя.(или за по-лесно направо копирайте слоя, но не забравяйте в този случай да изтриете пазният, който ще остане).Установете «blend mode» на «normal», непрозрачност 100%.

                


Остана последния от трите слоя, които създадоте в тази стъпка от урока. 
Отидете в него, изберете инструменти направете селекция като показаната по-долу. CTRL+SHIFT+I за да инвертирате селекцията. Изберете за основен цвят бял и натиснете ALT+BACKSPACE, за залеете селекцията с бял цвят . Установете «blend mode» на «soft light», непрозрачност 43%.

                

Ето и крайният резултат: 

                 

Превод: Yanko173
Източник: www.photoshop-master.ru


Категория: Ефекти | Прегледи: 630 | Добавен от: yanko173 |
Екипът на PSWORLD Ви благодари за проявения интерес!
  Призоваваме Ви да оставяте своите коментари за публикуваните уроци и новости.Пишете ни за Вашите проблеми и успехи в усвояването на Фотошоп. Публикувайте резултатите от Вашите опити. Така ще ни помогнете да се развиваме в правилната посока!

Общо коментари: 0
Качи картинка:(копирай кода на  "Thumbnail за Форуми" и го постави във формата за отговор)
Само регистрирани потребители могат да оставят коментари.
[ Регистрация | Login ]
Login form
Календар
«  Февруари 2009  »
НеПоВтСрЧеПеСб
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
    
Търсене

Наши приятели
Статистика

Всичко online: 1
Гости: 1
Потребители: 0
<