Петък, 2024-05-10, 9:20 PM
Welcome Guest

Меню
Уроци
Анкета
Пред компютъра или пред телевизора предпочитате да сте?
Общо гласували: 167
Начало » 2009 » Май » 7 » В комуфлажна униформа»

В комуфлажна униформа
11:22 AM

 

Понякога при обработка на фотографии се налага не само да се смени цветът на дреха, а и да се наложи върху нея някаква рисунка. В този пример е разгледано наслагване на комуфлажна шарка, но същият метод може да се използва и с други фигурални мотиви.

 

Като начало в урока ще бъде представен метод за създаване на комуфлажна текстура, която ще се използва за „преобличане” на модела от фотографията.

 

Създайте нов документ 500 х 500 рх с бял фон. Настройте цветовата палитра    - натискане на клавиш  D – основен цвят черен, фонов бял.

На нов слой приложете :  Filter – Rener – Difference clouds.  Повторете действието на филтъра 4-5 пъти  (Ctrl+F), докато получите нещо подобно:

 
          

 

Приложете : Filter – Blur – Gaussian blur, с радиус примерно 8 рх.

 
          

 

Отидете в Image – Adjustment – Levels и преместете плъзгачите докато получите изображение с резки граници. Настройките в примера са такива:

 
          
          
 
 

 

 

Изберете инструмента Magic Wandи селектирайте белия цвят. Изтрйте го с  Delete. Получената заготовка за комуфлажна шарка дублирайте още два пъти. Трите получени слоя ще бъдат оцветени в различни цветове.

Създайте нов слой и го преместете под създадените три. Той ще бъде фонов. Залейте с цвят #323c19.

Отидете в най долния слой с шарката и изберете  Layer – Layer style – Color overlay.  Изберете цвят  #46320f.  По същият начин оцветете втория слой с -  #7d6e4b, а  третия си остава черен - #000000.

 
         

 

Временно направете двата горни слоя невидими и кликнете в най-долния слой с шарка, за да го направите активен. Използвайки Free Transform -  Ctrl+T и задържайки Shift,  разтегнете малко слоя извън работното поле.

              
              
 

Това е подсигуровка, че при изтриване на белия цвят не са останали линии с прозрачни пиксели в края на полето, които ще доведат до нежелани ефекти при прилагане на текстурата по-нататък.

 

Активирайте средния слой с шарка и използвайки Free Transform разтегнете и променете положението на шарките.

 
              

 

Същото повторете и с третия слой.

 

В крайна сметка трябва да получите подобна текстура:

 
        

 

Съхранете текстурата:  Edit – Define Pattern.

 

Сега вече отворете  изображението с модела, чиято дреха ще променяте. С помощта на предпочитан от вас метод и инструмент селектирайте дрехите и ги копирайте на нов слой. В примера всеки елемент от дрехите е селектиран и копиран на отделен слой и в резултат има три различни нови слоя.

 
         

 

Приложете към един от слоевете : Layer – Layer style – Pattern overlay  и изберете току що създадената текстура.  Тъй като в примера целта е била да се създаде само намек за комуфлаж то са използвани следните настройки:

 
         

 

Вие можете да експериментирате с настройките до получаване на желания от вас резултат.

Ако разположението на шарките от текстурата върху дрехата не ви устройват при отворен прозорец за настройки на стила на слоя с левия бутон на мишката преместете текстурата до желаното от вас положение. 

Когато наложите текстурата на дрехата в единия от слоевете кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете Copy Layer style. Копирайте стила и в останалите  слоеве с елементи на дрехите – клик с десния бутон в слоя и Past Layer style. При необходимост си поиграйте с настройките Levels  , Brightness/Contrast.

 

Краен резултат:

 
                

 

Превод: Yanko173

Източник: www.photoshop-master.ru

 

 

Категория: Фото ефекти | Прегледи: 643 | Добавен от: yanko173 |
Екипът на PSWORLD Ви благодари за проявения интерес!
  Призоваваме Ви да оставяте своите коментари за публикуваните уроци и новости.Пишете ни за Вашите проблеми и успехи в усвояването на Фотошоп. Публикувайте резултатите от Вашите опити. Така ще ни помогнете да се развиваме в правилната посока!

Общо коментари: 0
Качи картинка:(копирай кода на  "Thumbnail за Форуми" и го постави във формата за отговор)
Само регистрирани потребители могат да оставят коментари.
[ Регистрация | Login ]
Login form
Календар
«  Май 2009  »
НеПоВтСрЧеПеСб
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
    
Търсене

Наши приятели
Статистика

Всичко online: 1
Гости: 1
Потребители: 0
<